Lokala Nyheter
ditt boendejobb&utbildningkulturmat&drycknäringslivsport&fritidturist

Landskrona Direkt
-
som startsida
- bland favoriterna
- tipsa en kompis

Landskrona Direkt är registrerad som databas hos Radio- och TV verket.
Ansvarig utgivare:
Kalle Berggren

Producerad av
Zebra Media

Nyheter vecka 47

Det händer i helgen

2004-11-19
Veckodagarna rusar fram och innan man vet ordet av är det helg igen.
Något av de mer udda tipsen kom idag från vår trogne läsare Lennart Andersson. I ett något kryptiskt mail informerar han om att han har fått "vinkar" om att en artikel om honom ska dyka upp i Kvällsposten idag. Vad det rör sig om har vi ingen aning om, inte heller om det är ett helgtips.
UPPDATERAT OM OVANSTÅENDE!
Nu vet vi! Sent ska sanningen komma fram. Klicka här >>

 • Ett rejält helgtips har vi i alla fall fått från Jimmie "Flödaren" Rönndahl som skriver följande:
  - Välkomna till Tages på Företagsrocken där Ungtupparna United kommer att göra ett framträdande som går till historien på fredagskvällen. Gå gärna in på vår hemsida för att kolla in promotion-flaschen inför företagsrocken.
  Redaktionen har varit inne på deras hemsida och studerat fenomenet och rekommenderar varmt ett besök. Adressen är www.ungtupparna.tk.
 • Landskrona museum dokumenterar kontinuerligt olika områden och företeelser i dagens Landskrona. Nu har turen kommit till Karlslund.
  Jens Larsson, från Mitthögskolan i Sundsvall, gjorde sin fotopraktik på Landskrona museum under hösten 2003. Han bodde under fem veckor i Karlslund och fotograferade de människor och miljöer han kom i kontakt med.
  Efter många och långa vandringar från Koppargården till badet, till parken, till torget, till kolonilotterna, bjöd han hem sig till de människor han träffade.
  Resultatet av dessa möten blev utomhusutställningen "Hemma i Karlslund" på Karlslundstorget, som visas under perioden 19/11-30/1. Vernissagen är i eftermiddag (fredag) klockan 15.30 då även fotografen finns på plats.
 • På lördag klockan 14.00 är det vernissage i Rum för Reklam på 4:e våningen på Landskrona museum då man visar en unik samling av 20 års grafiska arbeten för Lammhults. Konstnären HC Ericson medverkar vid invigningen klockan 14.30 och utställningen öppnas av Lammhults VD Claes Brechensbauer.
 • Utställningen Maskerad på museet är producerad av dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt och öppnar på söndag klockan 14.00.
  Läs mer >>
 • Som vanligt visas det flera föreställningar på Bio Maxim i helgen. Förutom Disney´s Superhjältarna som går för andra veckan, kan du se På spaning med Bridget Jones. Tider med mera hittar du på Direktens biosida.

Trevlig helg
Önskar
Redaktionen för Landskrona Direkt

UPP

 

Kalle Björklund klar för
tränarjobb i BoIS

2004-11-19
Landskrona BoIS bekräftar idag att den 51-årige smålänningen Karl Gunnar "Kalle" Björklund förstärker tränarstaben i föreningen. Kalle har skrivet ett två-årskontrakt med BoIS och kommer att tillsammans med Roar Hansen och målvaktstränare Mats Larsson att vara direkt underställda chefstränare Mats Jingblad.

Kalle Björklund som under sin aktiva karriär i början på 80-talet gjorde 14 a-landskamper spelade allsvenskt med Öster.
1991 började tränarkarriären i norska Brann.
Han har därefter tränat följande klubbar: Kalmar FF, Örgryte IS, IF Elfsborg, Molde och fram till i somras var han i den norska division 2 klubben Larvik.
I BoIS återförenas han med kompisen Mats Jingblad och anfallaren sedan tiden i Molde André Shei Lindbaek.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Maskerad till vardags och fest


Tonie Lewenhaupt rättar till dräkten på nattens drottning.

2004-11-19
Maskerad, till vardags och fest är temat för Tonie Lewenhaupts nya
utställning. Här möter besökarna den traditionella maskeradkostymen, men också det mer genomarbetade rollspelet och stadslivets många yrkesroller.
- Människan har genom modet sökt efter olika identiteter och att klä ut sig till en maskerad är ett sätt att resa upp eller ner på samhällsstegen, berättar Tonie Lewenhaupt som just nu arbetar med boken "Klädernas tysta språk" som kommer att finnas i boklådorna nästa år.
- Att arbeta med den här utställningen har varit väldigt roligt och
stimulerande, något jag haft glädje av i mitt arbete med den nya boken.

För Landskronaborna är Tonie Lewenhaupt ingen ny bekantskap, hennes
utställningar med modet som tema har tidigare lockat storpublik till såväl
Konsthallen som museet.
- Vi har under en tid pratat med Tonie om en utställning och det var hennes idé att arbeta med maskeraden som tema, förklarar avdelningschef Elisabeth Arvidsson som ser maskeraden som dubbelbottnad.
- På maskeraden kan man gömma sig bakom sin mask, men också framträda i en ny roll genom kostymen. Det finns många sätt att se på maskeraden som fenomen och förhoppningsvis väcker utställningen till en del funderingar.
I fyra stora tablåer berättas maskeradens historia, drömmar lyfts fram, men också det enkla.
- Jag träffade en person som berättade att han tyckte det var jobbigt,
bökigt och varmt att klä ut sig, så han gick på festen som lättklädd boxare,
berättar en leende Tonie Lewenhaupt och rättar till handskarna på utställningens egen boxare.
Men här finns även den fatala nattens drottning och yppiga Spanjorskan
tillsammans med Cowboyflickan och Pierrot, Commedia dell Arte´s ständigt vitklädde sanningssägare.
- När jag pratat med dräktuthyrare så har de berättat för mig att kvinnorna alltid vill hyra nätstrumpor. Här tycks finnas ett behov av att spela glamorösa och fatala roller. Något som kan vara värt att fundera över.
En av avdelningarna lyfter fram vår tids rollspel, vad som i dagligt tal på
svengelska kallas för lajvare.
- Här handlar det om att gå in i en roll för flera dagar och försöka uppleva hur det kunde vara på medeltiden eller 1700-talet, poängterar Tonie Lewenhaupt och påpekar att rollspelet är en utveckling av den traditionella maskeraden.
- Maskeraden har alltid ändrat form, nu är det vanligt att arrangera
temafester, det kan handla om 70-talsfester med hippies och allt annat som hör till eller en fest för företagsledare som kittlar fantasin,
menar hon och visar fram stadslivet som ytterligare en arena för våra olika roller.
- Här ser vi hur olika yrkesroller kräver olika kläder och vad är lämpligare nu än att ta med en tomte, avslutar hon med ett leende och på söndag öppnar utställningen på Landskrona museum och Tonie Lewenhaupt som kl 14 själv kommer att visa och berätta om utställningen.

Fakta
Vernissage blir det på söndag kl 14 och på tisdag kommer Claes Schmidt, marknadschef på Slagthuset i Malmö, att hålla föredrag om hur det är att leva som transvestit. Claes Schmidt blev känd för en stor publik när han i fjor presenterade sig som Sara Lund. Föredraget äger rum kl 19.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Makalös dubbelvändning
avgjorde till Scanias fördel


2004-11-19
BTK Scania mötte Tomelilla AIS lag 2 på bortabord och det blev vinst med 8-4. Matchen var helt jämn fram tills dubblarna där Scaniaspelarna vann båda efter en lätt vinst för Robban Dujmovic och Andreas Persson i sin match och efter en riktig kämpamatch vinst även för Rickard Gartér och Lars-Erik Wallstedt. Rickard och Walle låg under med 0-2, vann näst följande set för att i skilje komma i underläge med 0-6, 2-8 för att sedan vända och vinna avgörande med 15-13. Efter dubblarna gick sedan Scaniaspelarna Rickard och Andreas in och avgjorde matchen med två säkra singelvinster.

Vinsterna förutom de båda singelvinsterna togs av Rickard Gartér 3, Andreas Persson 2 och Robban Dujmovic 1 vinst.
Kommande matcher för BTK Scania är mot Oxie IF 2 den 24 november klockan 19.30 och mot Toftängens BTK den 26 november klockan 18.30. Båda matcherna spelas i Idrottshallens bordtenislokal.

 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Meg Westergren undehöll
- så in i Norden


Meg Westergren tillsammans med Föreningen Nordens
ordförande i Landskrona, Palle Påander.

2004-11-19
Föreningen Norden kunde på tisdagskvällen notera både publikrekord och stor succé. 140 medlemmar hade infunnit sig på Församlingshemmet för att njuta av Meg Westergrens skådespelarkonst.
- Ingen blev besviken. Under en dryg timme underhöll den skickliga aktrisen med glimtar från Dramaten, Wasan och andra scener och från det Tidbladska/Westergrenska hemmet, meddelar Ingvar Hansson.

Mamma Inga Tidblad och pappa Håkan Westergren var ständigt på scenen, framför filmkameran eller i repetitionslokalen. För lilla Meg blev skådespelarlogerna på Dramaten ett andra hem. De som innehade logerna hette Anders de Wahl, Gösta Ekman, Lars Hansson, Tora Teje, Inga Tidblad och andra stora namn. Meg kunde på ett fantastiskt sätt porträttera dem och framförallt hennes framställning av de tre förstnämnda, mycket självmedvetna herrarna lockade till många skratt. Under berättandets gång inflikade hon dikter, små visor, schlagers och ett och annat avsnitt ur en Shakespeare-pjäs. Det hela formade sig till en mycket underhållande blandning.
- Meg har ett enormt förråd att ösa ur. Det skulle säkert ha räckt till ytterligare flera timmar, avslutar Ingvar Hansson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

-Skandalöst!, anser Wernberg om rivningen av Hasselgården


Byggnadsnämndens ordförande, Roy Wernberg inspekterar
den pågående rivningen av Hasselgården.

2004-11-19
Nu har byggnadsnämnden tröttnat på vanskötseln av Hasselgården och hotar med vite om 100 000 kronor om inte fastighetsägaren vidtar åtgärder mot den pågående rivningen.
- Något liknande har jag aldrig sett, det här är värre än jag trodde,
suckade byggnadsnämndens ordförande, Roy Wernberg, tillika ombudsman inom Byggnads och ringde upp Arbetsmiljöverket för att försöka stoppa den till synes olagliga rivningen som pågår.
- Enligt de uppgifter jag fått så finns det flera ton asbest i byggnaden och då är det skandalöst av fastighetsägaren att inte inhägna området. Dessutom är det mycket farligt, suckar Roy Wernberg.

Samtidigt som ägarna, danska Absalon Pension, fick beskedet om viteshotet så lämnades också bygglov på 39 nya bostadsrätter i en första etapp av två på totalt 69 nya lägenheter.
- Vi kommer omedelbart att stänga av byggnaden, det är kriminellt det som pågår och vi tror oss veta vilka det är som river byggnaden ner och säljer dörrar och fönster, förklarar direktör Michael Henrichsen och lovar omedelbara åtgärder mot den olagliga rivningen.
- Det har vi hört förr och den här gången hoppas jag verkligen att bolaget tar itu med problemet, säger Roy Wernberg som nu börjar bli aningen trött på den segdragna historien kring Hasselgården, psykvårdens gamla byggnad på lasarettsområdet som i början på 90-talet såldes till en lokal byggmästare.
Då skulle byggnaden omvandlas till lägenheter, men nedgången på
bostadsmarknaden kom emellan och lokalerna stod länge öde och tomma. För dryga två år sedan köpte danska Absalon Invest Hasselgården och presenterade omfattande nybyggnadsplaner. Men även denna gång gick planerna i stöpet och nu är det Absalon Pension som har ansvaret. Efter en olycklig inledning som slutade med en öppen konflikt med den tidigare arkitekten har Absalon nu plockat fram nya ritningar och fått bygglov för projektet.
- Närmast räknar vi med att stänga av byggnaden och i mars hoppas jag att vi kan påbörja rivningen, förklarar Michael Henrichsen och tillägger att försäljningsarbetet med de 39 lägenheterna inom snart skall påbörjas.
- Vi har plockar fram hela underlaget och kommer inom det snaraste att påbörja en aktiv försäljning. I takt med att vi vet vilket intresse det
finns för att köpa lägenheterna så kan vi också påbörja det praktiska
arbetet,
lovar Michael Henrichsen med hot om vite på 100 000 kronor hängande över bolaget om man inte snarast åtgärdar den illegala rivningen och inhägnar området.
Inflyttningen är beräknad till december 2005 och de planerade lägenheterna får en bostadsyta på 52 till 112 kvadratmeter plus altan. Nettokostnaden med hundra procent lånefinansiering är beräknad till 5 975 kronor i månaden för en lägenhet på 112 kvm och 4 675 kronor för 84 kvm. De billigaste beräknas kosta 2 975 kronor i månaden helt lånefinansierade.

Fakta
Absalon Pension är ett privat pensions- och investeringsbolag med huvudsäte i Köpenhamn. Bolagets huvudsyfte är investering i fastigheter, bland annat om- och nybyggnation av bostadsfastigheter, samt förmögenhetsförvaltning.

 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

BoIS - Rykten och träningsmatcher

2004-11-18
Det surras rejält om BoIS i medier och på stan just nu. Nya namn kopplas till klubben och BoISare placeras i andra klubbar. Landskrona Direkt har tagit pulsen på BoIS klubbdirektör Lars Persson. Dessutom presenterar vi vårens träningsmatcher som inleds med en hemmamatch mot den danska klubben Frem den 1 februari.

Gabbe till Norge?
Ett rykte som kan bekräftas direkt är att BoIS-backen Gabriel Ucar kan vara aktuell för den norska Tippeligatvåan Vålerengen. Ucar befinner sig i skrivande stund i Norge och tränar med klubben.
- Vi har fört diskussioner med Ucar. Han tog inte plats i laget i höstas och han behöver nog hitta något nytt för att utvecklas vidare. Klubben har därför accepterat att han ser sig om efter en ny klubb, kommenterar BoIS klubbdirektör Lars Persson som också meddelar att Ucar stannar i Norge veckan ut.
Direkten har inte lyckats nå Ucar för en kommentar.

Kalle Björklund stärker tränarstaben?
Ett annat namn som figurerat flitigt i diverse media är tränaren Kalle Björklund.
- Vi håller på att se över tränarorganisationen. Mer vill jag inte säga idag eftersom jag inte vet vilka ekonomiska ramar vi har att ta hänsyn till nästa år. Vi har ett budgetmöte i kväll och vet mer efter det. Klart är att tränarstaben kommer att vara spikad när a-truppen träffas i början av december, fortsätter klubbdirektören.

...även tiokamparen Henrik Dagård hjälper till!
Vad Landskrona Direkt erfar ska även den före detta tiokamparen Henrik Dagård vara aktuell inom tränarorganisationen,
- Det är ett namn ni får diskutera med Mats Jingblad om, förklarar Persson.
- Han är inte aktuell i tränarstaben. Han kommer dock att hjälpa till med några tester längre fram, säger tränare Jingblad.

Vad det gäller dagens fystränare Mats Aronsson är inget klart ännu,
- Mats är fystränare men även en av de säkerhetsansvariga i samband med matcherna, och som jag sagt tidigare så ska allt vara klart till början av december. Det enda som är klart är att Urban Stoltz slutar som tränare i klubben.

Direkten fortsätter att ta upp spelarnamn för klubbdirektör Persson och får följande svar:

Matthias Eklund:
- Han befinner sig på semester i Mexiko för tillfället men vi ska träffas så fort han kommer hem. Vi ser gärna att han stannar i klubben och han har själv gjort klart att han vill spela på så hög nivå som möjligt. Eklund sade också att han är revanschsugen eftersom han, på grund av skador och måltorka, inte lyckades fullt ut i säsongen som gick.

Audun Helgason:
- Vi har haft ett par sittningar och jag kan bara säga att diskussioner pågår. Han sade att han skulle vara kvar i klubben så länge hans fru studerade i Lund, det vill säga i två år, och nu är hon färdig med studierna. Han är dock inte främmande för att fortsätta i BoIS.

Mats Svensson:
- Även här pågår diskussioner. Mer är det inte att berätta i dagsläget.

Eventuell tredjemålvakt:
- Skaffar vi en tredjemålvakt så kommer vi att se till att han kommer att lånas ut, allt för att han ska få spela. Det krävs dock att han är under 23 år. Här går vi dock inte vidare förrän vi vet vad som händer med våra två ordinarie målvakter.

Pontus Segerström:
- Vi har en lista på mittbackar som vi är intresserade av och Segerström är en av dessa. Vi har träffat honom men i dagsläget är inget klart. Vi vet att även Helsingborgs IF är intresserade av Pontus vilket gör att förhandlingsläget blir kärvare.

En annan spelare som ett flertal klubbar är intresserade av är
Felix Magro:
- Här hyser vi inget större hopp. Vi står jättelångt ifrån varandra. Vi har ingen chans att konkurrera ekonomiskt med de andra klubbarna.

Det kom även Direkten till handa att Djurgårdsförsvararen Markus Karlsson skulle vara aktuell för BoIS,
- Det stämmer inte. Han är en intressant spelare men är inte aktuell för oss, avslutar klubbdirektör Persson.

Träningsmatcher:
Nu har BoIS ett preliminärt försäsongsprogram klart för sig. Man ska åka på ett läger till Cypern eller södra Spanien i mars och därför är det osäkert hur det ser ut.
- Jag vill poängtera att det är preliminära datum om någon nu skulle ta fram sin almanacka, säger BoIS tränare Mats Jingblad innan han lämnar följande spelschema:

1/2 BoIS - Frem
9/2 BoIS B - Helsingborg Södra
12/2 BoIS - Köge
19/2 BoIS - Herfölge (A+B)
26/2 Nordsjälland - BoIS
5/3 BoIS - ? (motståndare ej klar) + BoIS B - Bunkeflo
12/3 BoIS - Trelleborgs FF (matchen kan flyttas eller strykas på grund av läger)
19/3 BoIS - GAIS (matchen kan flyttas eller strykas på grund av läger)
24/3 BoIS - Elfsborg
2/4 BoIS - AIK

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

IK Wormo fick stipendium

2004-11-18
När det igår delades ut utmärkelser vid den Skånska idrottsgalan på Slagthuset i Malmö stannade merparten av priserna kvar hos föreningar i nämnda stad. Inte oväntat fick Malmö FF ta emot priset för bästa skånska idrottsprestation.
Tomhänta från galan fick de nominerade från Landskrona BoIS (bästa integration) och Bosna basket (bästa verksamhet för flickor) gå.
Helt lottlös blev dock inte landskronaidrotten. IK Wormo fick motta ett stipendium på 25 000 kronor.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Landskronahem vill
bygga bostadsrätter


35 hyreslägenheter på Bredgatan vill Landskronahem omvandla till bostadsrätter

2004-11-18
För att minska antalet hyreslägenheter vill Landskronahem omvandla
hyresrätter på Bredgatan till bostadsrätter och dessutom bygga nya
bostadsrätter på Emaljgatan. Totalt handlar det om dryga hundratalet nya bostadsrätter.
- Det är välkänt att bostadsmarknaden i Landskrona består av ett stort antal hyreslägenhet och det finns en politisk ambition att jämna ut beståndet mellan olika bostadsformer, förklarar Landskronahems vd Göran Jingborg som nu vill bilda ett gemensamt bolag, Bostadsutveckling i Landskrona AB, tillsammans med HFAB Byggservice i Helsingborg, ett bolag som knoppades av från Helsingborgshem för knappa tiotalet år sedan.
- Fördelarna med att bilda ett gemensamt bolag är att vi blir starkare
tillsammans och kan dra nytta av varandras olika kompetenser,
menar Göran Jingborg och hänvisar till det samarbete Landskronahem har med Svenska hus i Nyhamnshus som färdigställer 45 nya lägenheter i Nyhamn.
Det nya bolaget skall ha som ändamål att förädla och utveckla
bostadsmarknaden i Landskrona genom att bygga om äldre hus och bygga nya med inriktning på bostadsrätter.
Landskronahem har sedan några år tillbaka engagerat sig i centrum och där köpt upp ett flertal fastigheter, bland dem fastigheter på Bredgatan. Nu är meningen att fastigheterna skall genomgå en omfattande renovering och därefter omvandlas till bostadsrätter. Totalt handlar det om 35 lägenheter.
Men innan Landskronahem kan gå vidare med sina planer måste man få ett godkännande från ägarna, Landskrona kommun.
- Som jag ser det skall det inte vara några problem eftersom det här ligger i linje med den politiska vilja som finns i kommunen. Men vi vill gärna ha ett snabbt beslut eftersom vi vill söka hissbidrag för ombyggnaden före årsskiftet, betonar Göran Jingborg.
Mellan gymnasieskolan och Landskronahems fastigheter utmed Emaljgatan ligger en obebyggd tomt som nu kan komma att bebyggas med nya bostadsrätter i både hus med flera våningar som marklägenheter.
- Med tanke på närheten till både järnväg och motorväg så är området perfekt sett ur pendlingssynpunkt och dessutom är bostadssituationen besvärlig i våra grannkommuner, poängterar Göran Jingborg.
Vad gäller hyresgästerna på Bredgatan så har Landskronahem inte hyrt ut lägenheterna när hyresgästerna flyttat och några problem att hitta nya lägenheter åt återstående hyresgäster tror inte Göran Jingborg att det skall bli.
- Nej, de flesta har redan nya lägenheter och vi kommer att erbjuda de som berörs andra lägenheter, förklarar han och ser arbetet på Bredgatan som en fortsättning av den sanering som Landskronahem påbörjat.
- Intresset för bostadsrätter är stort och som jag ser det är den här
satsningen ett led i rätt riktning.

Landskronahem har överlämnat sin framställan till kommunstyrelsen, som inte har något emot att Landskronahem går vidare med förslaget. Dessutom skall ett förslag till bolagsordning presenteras innan beslut kan fattas.

Fakta
AB Landskronahem är det största bostadsföretaget inom Landskrona kommun. Bolaget äger och förvaltar ca 4000 lägenheter. De flesta i centralorten men också i Glumslöv och Asmundtorp. Bolaget ägs av Landskrona kommun.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP


Helsingborgs Stadsteater gästar Landskrona

2004-11-17
I morgon, torsdag, blir det skådespel på teatern i Landskrona. Det är Helsingborgs stadsteater som gästspelar med August Strindbergs Fröken Julie. Bakom arrangemanget står Föreningssparbanken i Landskrona som tillsammans med Sparbanksstiftelsen Skåne vill stimulera teaterintresset i staden samtidigt som man vi slå ett slag för handeln.
- Att se teaterföreställningen kostar 160 kronor men biljetten är också en värdehandling som kan användas som betalningsmedel i någon av de många affärer och näringsställen i Landskrona som är anslutna till Vänliga Landskrona. Teaterbiljetten fungerar alltså som en betalningscheck och kan utnyttjas ända fram till årsskiftet, förklarar bankchef Gunilla Tornhagen på Föreningssparbanken i Landskrona och hänvisar till museet eller bokhandeln Bok & Papper på Eriksgatan för köp av biljetter.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Berglund visar fin form
inför kickboxnings-EM

2004-11-17
I helgen som gick var Landskrona Asiatiska Förening i Skövde och tävlade i kickboxning. Föreningen hade tre tävlande på plats och samtliga knep medaljer.

Martina Hallenborg -60 mötte Susanne Syrén från Skövde i sin semifinal.
Martina vann ganska övertygande och hade bra flyt i sin fighting och styrde större delen utav matchen. I finalen tog det stopp då hon mötte Charlotte Frendell från Jönköping. Martina fick problem med Charlottes offensiva och något stökiga fightstil och det blev ett silver till Martina Hallenborg.

Edwin Pettersson -63 gick en tuff kvartsfinal mot Fredrik Nordqvist från
Combat Academy, Täby. Edwin började ta för sig i ringen, mer än vad han gjort tidigare, och styrde matchen med smart fighting och bra kombinationer och det var aldrig en fråga om vem som skulle vinna matchen. Edwin gick vidare till semifinal där Nils Svensson från Ängelholm stod för motståndet.
Även i denna matchen så tog Edwin för sig och störde sin motståndare hela tiden. Tyvärr fick Nils in fler rena träffar än Edwin så det blev ett brons till Edwin Pettersson.

Tony Berglund mötte Anders Carlsson från Combat Academy, Täby i sin final. Tony styrde matchen med bra boxningskombinationer och vann övertygande. Den 24 november åker Tony Berglund till kickboxnings EM i Slovenien. Så denna vinst var en bra push för hans självförtroende inför EM.

Om föreningen:
Landskrona Asiatiska Förening är en kampsportsförening med wushu (kungfu) och kickboxning på programmet. Föreningen har funnits i Landskrona sedan 1989 och har haft många tävlingsframgångar med bland annat flera medaljer vid VM och SM i kickboxning samt SM, EM och VM i wushu (kungfu).

Inrapporterat av ordförande Janeth Augustsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Guldglans kring Gottfrids

Det är guldglans kring det välkända varumärket Gottfrids chark i Landskrona.

2004-11-17
Det är guldglans kring det välkända varumärket Gottfrids chark, detta efter totalsegern i Chark-SM:s pastejklass med nyheten pastej med kallrökt skinka.
- Jättekul och en fin uppmuntran för hela företaget, berättar Lennart
Svensson, tredje generationen som nu driver familjeföretaget vidare.
Chark-SM anordnades nu för tredje gången och Gottfrids Chark fick 3
guldutmärkelser i pastejklassen för sin bakad leverpastej, leverkorv
original och för pastej med kallrökt skinka. Över 100 svenska charkföretag deltog med dryga 500 produkter. Bland de produkter som klarar guldkriterierna bedöms smak, utseende, konsistens och kvalité.
- Guldvinnarna går sedan vidare till finalen då en totalvinnare utses och i år föll vår nya pastej juryn i smaken, berättar Lennart Svensson och läser upp juryns motivering;
"En mycket god pastej med många plus och fin konsistens. Spännande nytänkande utan att avvika för mycket från traditionell pastej. Trevlig kombination med pastej och kallrökt skinka".

- Eftersom jag själv funderat ut smaken så känns det lite extra roligt och ett bevis på att vi är på rätt väg med våra nya produkter.

Gottfrids Kött- och Charketuributik grundades 1926 av Gottfrid Svensson och var i många år verksam på Föreningsgatan, men företaget blev trångbott i slutet på 60-talet och då flyttade ägarna, Gottfrids söner Eddie och Arne, ut till nya lokaler på Kuskahusgränden och där ligger företaget fortfarande.
- Under några år hade vi kvar butiken i stan, men nu är all verksamhet
koncentrerad på tillverkning,
betonar Lennart Svensson som äger företaget tillsammans med sin kusin och tidigare svåger.
- Nu jobbar även min dotter Emma här som säljare, men om Gottfrids kommer att fortsätta som familjeföretag är för tidigt att säga.

Gottfrids stora produktion är koncentrerad till leverprodukter, leverpastej och leverkorv. Men företaget har även tillverkning av falukorv och smörgåskorv. Så här långt har man skickat ut dryga 180 ton pastej, 130 ton leverkorv och lika mycket övriga produkter, bland annat falukorv. Totalt sysselsätter företaget 21 personer.
- Vår stora marknad är Skåne, men våra produkter finns över hela landet och vi har plockat fram en ny leverkorv för att försöka lära Stockholmarna att leverkorv är ett pålägg, berättar Lennart Svensson med ett leende.
Konkurrensen är hård inom charkbranschen och för Gottfrids vidkommande gäller det att arbeta med produktutvecklingen. Även om Gottfrid Svenssons bakade pastej fortfarande utgör basen så har gräddpastejen som såg dagens ljus för några år sedan seglat upp som ett likvärdigt alternativ.
- Och nu lanserar vi en tredje pastej som jag hoppas skall vara ute i
butikerna lagom till julhandeln,
avslutar Lennart Svensson och ställer
tillbaka den stora bucklan som följde med utmärkelsen och som Gottfrids får behålla i två år, till det är dags för nästa Chark-SM.

Fakta
Chark-SM arrangeras av SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, som är ett industriforskningsinstitut. Institutet ägs av SIKs Intressentförening (70% av aktierna) och IRECO Holding AB (30% av aktierna). SIKs syfte är att stärka livsmedels- och bioteknikföretagens konkurrenskraft.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Veckans hamntrafik

2004-11-16
Följande Fartyg beräknas anlöpa Landskrona Hamn denna vecka.

M/V Boa Rihno från Karlshamn lossar asfaltgrus till Peab-asfalt AB
M/V Triton Elbe från Rotterdam lossar bauxitlera till Höganäs/Bjuf AB
M/V Iceland Cement från Rostock lossar cement till Embra AB
M/V Seeland från Rostock lossar mineralgödsel till Yara AB (onsdag)
M/V Jytland från Rostock lossar mineralgödsel till Yara AB
M/V Wani Venture från Heröja lossar mineralgödsel till Yara AB
M/V Shetland cement från Rostock lossar cement till Embra AB
M/V Seeland Från Rostock lossar mineralgödsel till Yara AB.( fredag)
M/V Anders Rausing till Odense lastar skrot från H-J Hansen A/S.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Legala notiser

2004-11-16
Legala notiser inrapporterade av Folkbokföringen gällande vecka 46

Födda:
En son till Naima Nezirovac
En son till Sanela Omeragic
En son till Jenny Johannesson

Avlidna:
Ronny Edblad, född 680416
Sune Roos, född 200830
Torborg Sjögren, född 180623
Sylvia Sjunnesson, född 191231
Leif Johansson, född 420529
Inga Malmström, född 100119
Ebba Wohlert, född 220103
Majken Andreasson, född 240522

Vigslar:
Jasmin Cokovic och Amra Ahmedbegovic
Slavisa Ristic och Dobrica Vukovic
Dinh Cuong Vu och Mariya Karova
Samir Kahvedzic och Sevleta Omicevic

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Fortsatt succé för båt till Köpenhamn - Ny extratur innan jul

Resorna till Köpenhamn upptäcks av allt fler.
Nu har ytterligare en extratur bokats in.
(
Arkivbild)

2004-11-16
Vi har skrivit om Bodil Möllers populära Köpenhamnsresor tidigare och nu har det visat sig att Landskronaborna har hittat tillbaka till resandet över sundet via båt.
- Det är helt otroligt. Först bokade jag upp Norreborg för en tur den 4 december men den blev fullbokad nästan direkt, säger Möller till Landskrona Direkt och fortsätter,
- Därför bokade jag båten även lördagen efter och döm av min förvåning när bokningarna fortsatte att hagla in. Det tog inte lång tid förrän även extraturen var fullbokad, fortsätter en smått omtumlad researrangör.
- Eftersom gensvaret varit så stort har vi nu bokat in en tredje tur. Den kommer att gå lördagen den 18 december.

Den nyinsatta extraturen går på samma tider som de två tidigare. Norreborg avgår från Landskrona klockan 9.00 och anländer till Köpenhamn cirka en och en halv timme senare. Hemresan påbörjas klockan 17.30 vilket innebär att man kliver i land på hemmaplan runt klockan 19.00.

Boka plats på båten gör du genom att ringa Bodil Möller på 0708-422860.

Läs om vårens turer samt tidigare artiklar om de populära resorna >>

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Strandberg (fp)
- åtgärder mot svarttaxi räcker inte

2004-11-16
Igår skrev vi om att riksdagsman Anders Karlsson (s) från Landskrona gärna ser att man tar hårdare tag i kampen mot svarttaxi. En som inte anser att förslagen räcker till är Landskronas andra riksdagsman, Torkild Strandberg (fp),
- Den utredning som i dagarna presenterats om förslag för att komma åt svarttaxiverksamheten är ett steg i rätt riktning. Men förslagen räcker inte, säger Strandberg och fortsätter,
- Vad jag saknar är att förslaget hade kombinerats med strängare och mera kännbara straff. Om man inte skärper straffen, riskerar lagändringen att inte få någon större effekt. Förslaget borde innehålla förslag om strängare böter, risk för att få bilen beslagtagen och körkortet indraget vid upprepade brott mot Yrkestrafiklagen. Detta har man gjort i Norge, men så långt vågar man tydligen inte gå i Sverige.

Läs gårdagens artikel >>

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Namninsamling för att rädda Huset

2004-11-16
Det populära inline- och skateboardstället Huset ska läggas ner vid årsskiftet det har arbets- och socialnämnden beslutat. Verksamheten är för dyr anser politikerna och menar att Huset har färre besökare än kommunens två andra fritidsverksamheter, Nova och Öppet Dammhag.
Nu börjar protesterna göra sig hörda från ungdomar som frekventerar ungdomsstället.
- Bland annat har en namninsamling påbörjats bland ungdomarna. Sen hör man att det muttras en hel del men det är klart de vet nog inte riktigt hur dom ska agera, säger Petri Manu sportchef för innebandyklubben Falcons som sedan två år tillbaka driver verksamheten i Huset.
Huset håller öppet sex dagar i veckan och har en minst sagt varierande besöksfrekvens, allt från 10 till 100 besökare om dagen. Dessutom är stället ett populärt utflyktsmål för ungdomar från stora delar av Skåne, men även en del danskar letar sig över sundet för att åka skateboard och inlines i Landskrona.

- Det går inte att driva Huset med ideella krafter. Det kostar i runda svängar en miljon om året att driva verksamheten här, förklarar Manu som dock inte helt gett upp hoppet om att klubben på ett eller annat sett ska kunna fortsätta verksamheten.
- Vi lägger oss inte ner och dör. Just nu undersöker vi olika möjligheter att kunna fortsätta med verksamheten även om ASN drar in sitt stöd. Huset fungerar som ett andra hem för många av våra besökare. Problemet är vad som sker om vi tvingas slå igen, säger Manu och drar paralleller med vad som skett i Helsingborg.
- Där lades ett skajthus ner och problem uppstod på flera centrala platser. Vad säger bostadsbolagen när ungdomarna börjar åka på gårdar, bänkar och räcken istället?

Petri Manu medger att han inte insåg hela vidden av ungdomsproblematiken som man fick på köpet när han och Falcons accepterade att driva Huset för två år sedan.
- Vi möter skoltrötta ungdomar, man hör saker jag knappt trodde var sanna. Det är helt uppenbart för mig att verksamheten behövs. Möjligtvis behövs den ses över lite men alla ungdomar kan inte inlemmas i idrottsföreningar eller för den delen i det övriga ungdomsutbudet som kommunen erbjuder, säger Manu som detta till trots fått ett par ynglingar att börja spela innebandy.
- Vi har en liten rink på Huset och visst har ett par ungdomar genom åren hittat vidare till föreningen men det är inte det som är grejen här, poängterar Manu som istället menar att föreningen kan bidra med idrottsrörelsens normer och värderingar.
- Det är många ungdomar som behöver regler och att någon bryr sig. Jag tror främst det är det vi kan bidra med, avslutar Manu.

- Jag är den förste att beklaga att vi tvingas lägga ner en verksamhet som fungerar så bra, säger Bengt Johansson ordförande i ASN och tillägger,
- Det är helt och hållet en ekonomisk fråga. Får vi inga tillskott till kassan så finns det ingen möjlighet att driva Huset vidare.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

I väntan på nya återvinningsstationer


Vissa återvinningsstaioner ser fortfarande ut som regelrätta soptippar. Nu får Landskronaborna hoppas att Materialbolagen lyckas där LSR misslyckats.

2004-11-16
Vissa återvinningsstationer i kommunen har förvandlats till regelrätta
tippar som betyder massor av extrajobb för LSR.
Men när Materialbolagen tar över efter nyår lär det bli hårdare tag mot
alla som dumpar sitt avfall runt återvinningsstationerna.
- Det tror jag absolut. I de kommuner där Materialbolagen redan tagit över så har man också satt in bevakning och anmält alla som kastar sina sopor osorterat med dryga böter som följd, berättar Mats Hafström på LSR och suckar högt när Granets återvinningsstaion kommer på tal.
- Där ser rent ut sagt för djävligt ut och jag begriper inte vad det är för personer som bara dumpar sitt skräp på det sättet. Helt otroligt, vi
tvingas städa där var och varannan dag.

I Landskrona och Svalövs kommuner har det som mest funnits 200 mindreåtervinningsstationer.
Efter nyår skall dessa ersättas med 22 nya, elva i vardera kommun, större stationer med rejäla containers enligt Bring-systemet.
- Man kommer precis som idag att ta emot glas, papper och annat
återvinningsbart material, men det kommer att bli svårare att utsätta
stationerna för sabotage,
förklarar Mats Hafström som inte har något emot att lämna över ansvaret till Materialbolagen.
- Nej, det skall bli ganska skönt. Nu träder en ny lag i kraft efter nyår
och då blir det Materialbolagens skyldighet att ansvara för återvinningen
, menar Mats Hafström och betonar samtidigt att de allra flesta återvinningsstationerna fungerat bra.
- Det som legat nära bostäder har skötts bra, men vissa område som Granet och gamla flickskolan ser mer ut som soptippar.
Efter nyår blir det Materialbolagens entreprenör som kommer att ansvara för drift, skötsel, hämtning och tömning vid återvinningsstationerna.
De bostadsföretag som idag har egna återvinningsstationer får nu göra nya avtal med Materialbolagen.
LSR kommer att ha kvar de stora återvinningscentralerna och här kommer man att ha öppet som vanligt.
- Här blir inga förändringar utan det skall fortsatt finnas möjlighet att
kasta
.
För Materialbolagen blir det bråda tider eftersom det krävs bygglov för de nya återvinnsingsstationerna. Dessa måste vara klara innan nyordningen träder i kraft efter nyår.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

BGK Linjen har fått projektmedel ur Handslaget

2004-11-15
Bangolfklubben Linjen kommer genomföra olika aktiviteter under inomhussäsongen för att rekrytera fler ungdomar. Föreningen kommer framför allt att arbeta med två av målen i det så kallade Handslaget; samarbete med skolorna samt flickors idrottande.
- Det är oerhört glädjande att Svenska Bangolfförbundet har beviljat oss medel ur Handslaget för att genomföra denna satsning, kommenterar föreningens sekreterare Andreas Feuk.

Handslaget är en satsning från regeringen som ger idrottsrörelsen 1 miljard kronor fördelat över fyra år. Projektmedel kan beviljas för satsningar inom följande fem områden: öppna dörrarna för fler, hålla tillbaka avgifterna, satsa mer på flickors idrottande, delta i kampen mot droger samt intensifiera samarbetet med skolan.
Klubbens mål med projektet är bland annat att minst 2 000 ungdomar får chansen att prova på bangolfsporten genom skolan eller andra aktiviteter. Projektet ska slutredovisas i juni nästa år.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Karlsson vill ta krafttag mot svarttaxi

2004-11-15
Anders Karlsson, riksdagsledamot (s) från Landskrona, välkomnar de förslag som utredningen om ekonomisk brottslighet inom taxinäringen nu lämnat över. Han har själv drivit frågan i Sveriges riksdag under en längre tid.
-
Det är en bra utredning, säger Anders Karlsson.
- Förslagen ligger i linje med de motioner jag skrivit i riksdagen. Nu tas det äntligen ett ordentligt grepp kring de problem som finns inom taxibranschen, det är inte en dag för tidigt.

Enligt Karlsson får taxichaufförerna utstå mycket
- Ända sedan branschen avreglerades i början på 1990-talet har vi sett ökade problem. Det finns en omfattande ekonomisk brottslighet och många chaufförer lever i en vardag präglad av hot, våld och dålig arbetsmiljö. Det är positivt att något nu görs för att ta itu med problemen.

Anders Karlsson menar att om branschen ska kunna överleva så behövs det en sund konkurrens och åtgärder mot den utbredda svarttaximarknaden. Cirka 4 miljarder kronor av omsättningen, 20-25 procent, undanhålls beskattning varje år.
-
I södra Sverige är problemen med svarttaxiverksamhet och annan brottslighet närmast akuta. Kommuner som Malmö, Helsingborg och Landskrona är särskilt hårt drabbade, avslutar Anders Karlsson.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

 

Jordskredsseger i derbyt

2004-11-15
Innebandyklubben Falcons slog Hofterup med 11-1 på hemmaplan.
Inför matchen undrade många hur Falcons skulle klara sig utan poängkungen Tobias Blixt. Svaret blev att det gick bättre än väntat - och att vi har en ny poängkung. Landskronasonen Rickard Jacobsen gjorde ett mål och två assist och gick därmed om Blixt med en poäng i den sammanlagda poängprotokollet.

Hofterup var inställda på att sälja poängen dyrt och lade sig direkt på försvar. Det hade kanske blivit en jämnare match om inte Benjamin Björnler redan efter 6.33 lyckats dyrka upp Hofterups box med en genialisk tjugometerspassning, som Andreas Svensson snyggt styrde in på halvvolley.

När Martin Möller två minuter senare med en ny konstpassning friställde Niklas Dahlström i en kontring var det hela över. Dahlström var säkerheten själv när han med en skottfint tvingade en annars utmärkt Michael Ullvin i bortamålet att gå åt fel håll och sedan rullade in bollen i öppen kasse.

Efter 2-0 började Hofterup spela tveksamt i försvaret. Falcons fick många bra chanser och vann lite för enkelt tillbaka bollarna efter avslut. Om inte Ullvin storspelat hade det kunnat rinna iväg rejält redan här. Skottstatistiken 16-1 visar på ett förödande övertag i målchanser, men det blev bara ett mål till, signerat Andreas Svensson i numerärt överläge.

Utdelningen kom i andra (4-1) och tredje perioden (4-0). Hofterup kom aldrig in i matchen igen efter 2-0 och till slut orkade inte ens Ullvin hålla fokus uppe.

Vi noterar:
... att Falcons gjorde två mål på tre försök i powerplay (och dessutom två mål på fyra boxplay!)

... att Franko Gobics storform verkar vara kronisk. 89% i räddningsprocent är enormt bra, särskilt när det bara kommer i snitt tre skott per period.

... att Michael Henriksson gjorde hela fyra mål, alla i slottet och de flesta på volley.

... att Tobias Blixt ersättare Niklas Dahlström gjorde fyra poäng. Nu får Blixt svårt att ta tillbaka sin plats eftersom han bara snittar 3,7 poäng per match.

Matchfakta:

IBK Landskrona Falcons - Hofterup IBF 11-1 (3-0, 4-1, 4-0)

Falcons: Michael Henriksson 4, Andreas Svensson 2, Niklas Dahlström 2, Rickard Jacobsen, Peter Svensson, Magnus Svensson

Utvisningar Falcons: 4x2 min Hofterup: 2x2 min samt ett matchstraff.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

Svag insats av tyngdlyftare

2004-11-15
Den femte omgången av dem allsvenska serien i tyngdlyftning gick av stapeln i Trelleborg i lördags. Landskrona Atletklubb tävlade mot hemmaklubben Trelleborgs ABK.
- Bäst resultat för dagen bland Landskronalyftarna hade tyvärr jag själv, säger Patrik Helgesson som saknade flera av de bästa unga lyftarna i seniorlaget.
- Vi får hålla tummarna för att säsongens sämsta resultat, 915p, ska räcka för att stanna kvar i division 1, menar Helgesson som hoppas kunna förstärka laget ordentligt inför nästa säsong.

- Förhoppningsvis förstärks seniorlaget rejält nästa år när Adam Olsson och Håkan Cyrén har avslutat sin värnplikt och Marcus Ahl är rehabiliterad. En fullt tränad Phong Pham hade också varit ett välkommet tillskott, poängterar Helgesson avslutningsvis.

Om LAK gjorde säsongens bottennapp så svarade Trelleborg för årets topprestation. Hemmalaget noterades för säsongsbästa med 1460p och med Ragnar Öhman, Sveriges bästa ungdom i toppform. Ragnar slog nya skånska ungdomsrekord med 120 kg i ryck och 145 kg i stöt.

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP